Dlaczego w ciąży warto jeść dynię?

Ciąża to czas, kiedy powinnyśmy się szczególnie zdrowo odżywiać. Największy nacisk kładziony jest wtedy zwłaszcza na popularne warzywa, które aż kipią od witamin i mikroelementów. Jednak nie każdy wie, że równie zdrowa (jak nie zdrowsza!) jest dynia. Dlaczego dokładnie warto ją jeść w ciąży?

2Po pierwsze – dynia ma bardzo dużo beta-karotenu. Składnik ten chroni przed zbyt wczesnym porodem, dba o naszą skórę, a także przyspiesza wzrost dziecka. Z kolei witaminy z grupy B, których często brakuje kobietom w ciąży, a których sporo jest w dyni, to doskonała profilaktyka przeciw nudnościom i wymiotom.

Idąc dalej – dynia nie ma tendencji do wchłaniania dużych ilości azotanów obecnych w glebie, a więc jest bezpieczna dla Ciebie i Twojego maluszka. Inne zalety tego pomarańczowego warzywa to między innymi wzmacnianie odporności, ochrona przed zaparciami, pomoc w przyswajaniu kwasu foliowego orazl ekkostrawność,