Alergie pokarmowe u dzieci-nietolerancja laktozy

Coraz częstszym problemem dotykającym dzieci są alergie pokarmowe. Ich rozwój może rzutować na całe przyszłe życie dziecka, ponieważ może prowadzić do wykształcenia się wraz z wiekiem alergii wziewnych. Najczęściej występującą alergią wieku dziecięcego jest nietolerancja laktozy, która jest naturalnym cukrem występującym w mleku i produktach nabiałowych.

Na czym polega nietolerancja laktozy?

Nietolerancja laktozy przejawia się tym, że organizm nie umie prawidłowo przetwarzać tego składnika, ponieważ w przewodzie pokarmowym nie zostają wytworzone wystarczające ilości enzymu – laktazy, bez którego organizm nie może strawić tego cukru. Zatem laktoza nie ulega rozkładowi podczas procesów trawiennych i przemieszcza się do jelita grubego, co może powodować różne dolegliwości, jak bóle brzucha, wzdęcia czy biegunki. Objawy pojawiają się zazwyczaj między pół a dwie godziny od spożycia mleka lub jego przetworów, a od tego jak silna jest nietolerancja laktozy zależy czy dziecko może spożywać niewielkie ilości produktów nabiałowych czy całkowicie musi z nich zrezygnować. Całkowite wyeliminowanie lub znaczne ograniczenie produktów mlecznych w diecie dziecka jest oczywiście bardzo niekorzystne, ponieważ dzieci potrzebują dużych ilości wapnia dla rozwoju i zdrowia kości.

nietolerancja laktozy

okazje.info.pl

Czy nietolerancję laktozy można wyleczyć?

Niestety na taką nietolerancję nie ma lekarstwa, można jednak łagodzić jej objawy, eliminując z diety takie produkty, jak świeże mleko, słodka śmietana i maślanka. Aby jednak w organizmie dziecka nie doszło do niedoboru bardzo ważnego składnika jakim jest wapń, w jego jadłospisie muszą się za to znaleźć takie produkty, jak jogurty, kefiry i kwaśne mleko, które zawierają żywe kultury bakterii produkujące laktazę, dzięki czemu zwiększa się ich tolerancja przez organizm dziecka, ser żółty, kwaśny ser biały i przetwory mleka sojowego, migdały, orzechy i żółtka jaj, warzywa strączkowe oraz ryby.